Massevis af spændende opskrifter. Find inspiration til aftensmaden eller den store gourmetmiddag.

Søg

Du er her: Opskrifter -> Kokken fra Samsø -> Henrik i Thailand

Svenska  Dansk

Results here...
Menu

Basis varer til thailandsk mad

Henrik Anesen, vores egen kok i Thailand, har sendt en liste hjem med de varer, man bør have i sit køkken, hvis man skal lave lækker thaimad




Thai fish sauce

En af de vigtigste saucer i det thailandske køkken og bruges af thailænderne, som vi bruger salt. Saucen har en meget stærk lugt af fisk og så er den meget salt.

 

Østerssauce

En tyktflydende, brun sauce lavet på østers, soyasauce og saltvand. Den giver en fin rund, let saltet smag og kan købes på flaske eller krukke i de fleste supermarkeder og asiatiske forretninger.Stammer oprindeligt fra det kinesiske køkken, men bliver nu om dage brugt til mange thairetter.

 

Soyasauce

Laves af gærede soyabønner med mel og vand. Derefter lagres den og destilleres til det færdige resultat. I thai køkkenet bruger man to typer soyasauce, den salte og den søde.

Den salte kan fåes i to udgaver en lys, mild og en mørk, stærk. Normalt bruges den lyse i tilberedningen af retterne og den mørke som dip.

 

Chilipasta

Den finder man til alle måltider i Thailand. Chilipastaen kan købes færdiglavet, men den er også meget enkel at lave selv med små røde chili, lime juice, fish sauce og hvidløg.

 

Sesamolie

Bruges for det meste kun til at tilsætte smag til retter.Den har en meget kraftig smag, så pas på, når i bruger den. Sesamolie bruges aldrig til stegning.

 

Riseddike

Kaldes også hvid eddike, og er et risdestillat. Kan købes i orientalske forretninger og store supermarkeder.

Eddiken har en meget skarp og ren smag og bruges oftes til at give retten lidt skarphed.

 

Chiliolie

En skinnende, rød stærk sauce lavet på chili, eddike, sukker og salt.

Olien bruges til at dyppe i(dippings) og aldrig til stegning. Den er især populær som dip til friturestegt mad og kan også indgå i dressinger til kolde salater.

Hvis saucen er for stærk, så fortynd den med lidt varmt vand.

 

*****

Har man alle disse varer i sit køkken er man altid klar til at lave en hurtig og enkel ret fra det thailandske køkken. Alle saucer, eddiker og olier kan holde sig 1 til 2 måneder i køleskabet.

I mange af de kommende opskrifter vil der være nogle grønsager og krydderurter som kan være lidt svære at finde i et almindeligt supermarked.

Alle opskrifter vil derfor indeholde et alternativ.