Massevis af spændende opskrifter. Find inspiration til aftensmaden eller den store gourmetmiddag.

Søg

Du er her: Opskrifter -> Kokken fra Samsø -> Artikler fra baghaven

Svenska  Dansk

Results here...
Menu

Røgning

Mennesket har brugt røg til at konservere fødevarer i årtusinder. Oprindelig opstod fænomenet ved, at man opdagede at det saltede kød, der hang til tørre over ildstedet, holdt sig i månedsvis. Det er det, der i dag kaldes ’koldrøgning’ Og ja, man ’ryger’ ikke madvarer - man ’røger’ dem.


 

 

Det er først inden for de sidste hundrede år, at man er begyndt at røge madvarer udelukkende for smagens skyld. Særligt de fede fiske- og kødtyper er velegnede til røgning, men alt kan i princippet røges, hvis ellers råvarens egen smag korresponderer med den delikate røgsmag.

 

Smagen afhænger af længden af røgningen og hvilke træsorter der bruges til de spån, der udvikler røgen under processen. Jo længere røgning og jo højere temperatur, des kraftigere bliver røgsmagen, lyder den generelle regel. Bøgesmuld giver en meget delikat røgsmag, men andre træsorter kan sagtens bruges. Det er bare med at prøve sig frem.

 

Nu om dage kan hjemmerøgeren anskaffe sig mange forskellige røgovne, lige fra de små og handy, der kan røge et par foreller på altanen, til de større og mere professionelle røgovne, der kan tage større opgaver på sig.

 

Opskriften til venstre er med røgede kartofler. En spændende variation over det klassiske tilbehør på de nordiske spiseborde, der også smager fantastisk dagen efter som en kold kartoffelmad.

 

Og bare rolig: Det er farligt at ryge - men fuldstændigt sikkert at røge!

 


Div:

Tilbage

Kom tilbage til oversigten

Gå dertil

Opskrifter

Relaterede opskrift

"Grønne asparges med røget kartoffel creme"

Klik her

Se også:

Iphone

Få dagens opskrifter som application til din iPhone.

Bliv bruger