Massevis af spændende opskrifter. Find inspiration til aftensmaden eller den store gourmetmiddag.

Søg

Du er her: Sundhed -> Livet igennem -> Ældre over 60 år

Svenska  Dansk

Results here...
Menu

Ældre over 60 år

 

I dag har begrebet ældre ændret sig meget. For år tilbage blev man betegnet som ældre i en langt tidligere alder end i dag. Et hårdt og langt arbejdsliv havde sat sine tydelige spor, og kroppen var mærket. Med den stigende bevidsthed om sundhed ser vi i dag flere aktive ældre. Det er nemlig aldrig for sent at forebygge.

 

Kendetegnende for alderdommen er, at kroppen ikke længere er så god til at udnytte vitaminer og mineraler. Her, som i voksenalderen, er det især D-vitamin og calcium, du bør være opmærksom på. Hos ældre mennesker har huden sværere ved at omdanne D-vitamin ved hjælp af sollys, og det kan derfor være vigtigt at tage et tilskud. D-vitamin hjælper med at optage og udnytte calcium i kroppen. Calcium kan selv i alderdommen være med til at styrke knoglerne og forebygge knogleskørhed. D-vitamin findes i fede fisk som sild, makrel, laks og hellefisk. Calcium får du ved at drikke og spise mejeriprodukter som mælk, yoghurt og ost.

 

Når man ældes sker det ofte, at man mister muskelmasse, og det bliver svært at klare de daglige udfordringer som trapper og praktiske gøremål. Det er derfor vigtig at holde kroppen i gang, også i alderdommen . Der er mange tilbud om motion til ældre bl.a. svømning, golf og seniordans. Når du starter på at dyrke motion i en sen alder, er det vigtigt, at du tager hensyn til eventuelle skavanker. Start med at være aktiv i 20 min. og øg gradvist, så du kommer op på at være aktiv i en time. Efter kort tid vil din muskelmasse øges og din kondition bliver bedre, og dermed bliver de daglige gøremål lettere. Motionen gør også, at dine knogler bliver stærkere. En anden fordel ved at holde dig i god form, er at din appetit øges. Ældre mennesker kan opleve problemer med, at appetitten ikke længere er den samme. Det er derfor endnu vigtigere at få sammensat den gode mad, så den indeholder meget næring.

 

Motion giver også mulighed for et socialt liv i alderdommen. En undersøgelse blandt ældre fra år 2000 viste, at dit sociale liv har indvirkning på det du spiser, og hvordan du oplever maden. Man spiser sundere og maden glider lettere ned, når man spiser sammen med mennesker, som man holder af. 

 

 

Relevante opskrifter:

- Ristede rodfrugter med rosmarin

- Stegt rødspætte

- Timian- og hvidvinsstegt lammekølle

 

Til oversigten


Se også:

De 8 Kost råd

Læs om de 8 vigtige kostråd

Gå dertil

Om sundhedsnørden

Læs om vores sundheds expert, Teresa

Gå dertil