Massevis af spændende opskrifter. Find inspiration til aftensmaden eller den store gourmetmiddag.

Søg

Du er her: Sundhed -> Livet igennem -> Teenagere 13-19 år

Svenska  Dansk

Results here...
Menu

Teenagere 13-19 år

 

I teenageårene sker der mange ting, ikke mindst med kroppen. I årene fra 13 til 19 ændres hormonsammensætningen i de unges krop. De går fra at være børn til at blive voksne. Det har især betydning for pigerne, der begynder at menstruere. Under deres menstruation mister de blod og dermed også jern, der indgår i de røde blodlegemer. Blodlegemerne transporter ilt, og mangel på jern kan medføre, at du bliver træt og ukoncentreret. Gode kilder til jern er magert kød, spinat, bønner og tørret frugt.

 

Teenagerne har ligesom børnene behov for 800 milligram calcium om dagen. Calcium skal bl.a. være med til at opbygge knoglerne i en periode, hvor mange af dem vokser i højden. De 800 milligram svarer til ½ l. mager mælk, men desværre fravælger teenagerne ofte mælken. Især de unge piger fordi de er på slankekur og ikke vil indtage den energi, som mælken indeholder.

 

En del af teenagerne skrifter mælken ud med cola, og det kan have alvorlige konsekvenser for deres krop. Cola stjæler den calcium, der skal være med til at opbygge knogler og tænder. Når de ikke får calcium fra mælk og colaen samtidig ødelægger den calcium, de får gennem broccoli, kål, bønner og fede fisk, risikerer de at rammes af knogleskørhed senere i livet. Desuden indeholder cola meget sukker, der ødelægger appetitten og optager plads for den gode mad. Når teenagerne vælger cola frem for mælk er det en del af deres løsrivelsesproces. De vælger den mad, der signalerer, at de tilhører en ungdomskultur. Med

 

 

Relevante opskrifter:

Alternativ til cola/læskedrikke:

- Milkshake med jordbær

- Læskende frugtsmoothie

- Melondrik

 

Alternativ til fast-food:

- Pølsehorn

- Grillede cheeseburgere

- Fedtfattige pitachips med karry

 

Til oversigten


Se også:

De 8 Kost råd

Læs om de 8 vigtige kostråd

Gå dertil

Om sundhedsnørden

Læs om vores sundheds expert, Teresa

Gå dertil