Massevis af spændende opskrifter. Find inspiration til aftensmaden eller den store gourmetmiddag.

Søg

Du er her: Sundhed -> Livet igennem -> Børn 1-12 år

Svenska  Dansk

Results here...
Menu

Børn 1-12 år

 

Alderen fra 1-10 år er en periode, der, som det første år, er kendetegnet ved vækst. Det er derfor stadig vigtigt med den rette sammensætning. Børnene har f.eks. brug for 800 milligram calcium om dagen, som bl.a. bruges til opbygningen af deres knogler og tænder. Den mængde calcium svarer til ½ l. mejeriprodukt og 1 skive ost. Indtil barnet fylder tre år kan de tåle de federe mælketyper som sødmælk Efter treårsalderen er det minimælk eller skummetmælk som børnene bør drikke ½ l. af om dagen. Spiser dit barn mange mejeriprodukter f.eks. yoghurt og ost, bør du tilsvarende skære ned på indtaget af mælk.

 

For alderen gælder det, at appetitten ofte reguleres efter deres behov. I en periode vil de efterspørge en type mad og en anden periode andre madvarer. Hvis barnet er aktivt, og i øvrigt vokser som det skal, får de oftest de næringsstoffer, de har behov for. Den vigtigste opgave for forældrene i denne periode er at sørge for, at den sunde mad er let tilgængelig for børnene. Så spiser de den nemlig.

 

Perioden er også kendetegnet ved, at børnene bliver opmærksom på, hvad de kan lide og i særdeleshed, hvad de ikke kan lide. De fleste forældre bliver dermed også meget opmærksomme på, om børnene får den rette mængde sund mad. Mange forældre oplever, at deres børn er kræsne, men der er gode råd at hente. Sørg for at involvere børnene i maden, både i planlægningen, indkøbene og selve madlavningen. Lad måltidet foregå i en rolig atmosfære, og tving ikke dit barn til at spise. Bliv i stedet for ved med at introducere den sunde mad. Har du et meget kræsent barn, der især fravælger frugt, grøntsager og groft brød, kan det være en mulighed at give barnet en vitaminpille i en periode. Men en vitaminpille må ikke blive en nem løsning i stedet for sund mad. Sunde motions- og madvaner grundlægges nemlig i barndommen. Det anbefales at børn og unge er aktive i en time om dagen, så sluk computerspillet og løb ud og leg.

 

 

Relevante opskrifter:

- Broccolitræer

- Fiskefrikadeller med krydderurtecreme

- Små rugbrød (F.eks. til madpakker)

 

Til oversigten


Se også:

De 8 Kost råd

Læs om de 8 vigtige kostråd

Gå dertil

Om sundhedsnørden

Læs om vores sundheds expert, Teresa

Gå dertil