Massevis af spændende opskrifter. Find inspiration til aftensmaden eller den store gourmetmiddag.

Søg

Du er her: Sundhed -> Livet igennem -> Børn 0 - 1 år

Svenska  Dansk

Results here...
Menu

Børn 0-1 år

 

I de første år af vores liv spiller kosten en stor rolle for vores udvikling. Allerede i løbet af det første år fordobles fødselsvægten to gange, så det er bl.a. vigtigt, at de rigtige vitaminer og mineraler er tilstede. Heldigt nok er den rette mad lige ved hånden. Modermælken, der oftest er den eneste mad det første halve år, indeholder nemlig en unik sammensætning af næringsstoffer. Men der er dog stadig vitaminer og mineraler, som kroppen ikke danner eller som ikke findes i tilstrækkelig grad i modermælken. Kort efter fødslen får spædbarnet en K-vitaminindsprøjtning, der gør, at blodet kan størkne. Senere får barnet K-vitamin via modermælken, indtil barnet selv kan danne K-vitamin. (Det er bakterier i tarmen, der danner K-vitamin.)

 

Et andet vigtigt stof er D-vitamin, der har betydning for, at kalk optages i tarmen og lagres i knoglerne. Normalt finder vi D-vitamin i fede fisk, mælk, æg og ost. En anden kilde er sollys, idet lyset stimulerer huden til at starte produktionen af D-vitamin. Modermælken indeholder 25% af den D-vitamin, som spædbarnet skal have, så det er vigtigt, at resten dækkes via et tilskud. Ved seksmåneders alderen er spædbarnets jerndepoter tømt, og jernet vil derfor skulle tilføres i gennem maden. Men da overgangsmaden er jernfattig, bør man give barnet et tilskud via dråber på ca. 10 mg. dagligt. 

 

Efter et halvt år begynder modermælken at skulle erstattes af anden mad. Vær opmærksom på, at barnet får varieret mad, og at de gode vaner allerede grundlægges her.

 

 

Relevante opskrifter:

- Kartoffelmos

- Madpakkeboller

- Gulerodssouflé

 

Til oversigten


Se også:

De 8 Kost råd

Læs om de 8 vigtige kostråd

Gå dertil

Om sundhedsnørden

Læs om vores sundheds expert, Teresa

Gå dertil