Massevis af spændende opskrifter. Find inspiration til aftensmaden eller den store gourmetmiddag.

Søg

Du er her: Opskrifter -> Artikler -> Mad over bål

Svenska  Dansk

Results here...
Menu

Mad over bål

Tip ved båltænding i naturen:

- Brug en etableret bålplads, og vær sikker på at det er tilladt at bruge den, det er som regel angivet ved skiltning.

- Sørg for at have vand eller sand til at slukke bålet med, og gå aldrig fra det før det er slukket helt.

- Brug aldrig brandbare væsker, i stedet kan anvendes tændblokke.

- Bøg, eg og asketræ giver de bedste gløder, men når bålet skal tændes er det nemmest med gran- eller birkekvas.

- Flintsten må ikke komme i nærheden af bålet, de splintrer i varmen.

 

Glødebål:

Når bålet skal bruges til snobrø eller grill, skal der bruges nogle gode gløder, derfor skal bålet tændes min.1 timer før madlavningen. Det er nemmest at tænde bålet med gran- eller birkekvist, og når der er god gang i bålet lægges de større brændestykker på bålet ? bedst er bøg, eg eller ask. Når bålet er godt brændt, spredes gløderne ud, så er det parat til snobrød, pølser på pind eller grillkød på en rist. Risten kan lægges på nogle store granitsten (aldrig flintsten) eller store brændestykker.

 

Gryde over bål:

Gryden skal smøres ind i brun sæbe før brug, ellers er det ikke til at få det sorte af gryden.

Endnu bedre er det at bruge kridt. Du skal bruge Vandrevet kridt, som kan købes i Matas.

Penslen dyppes først i vand og derefter i kridt, og så smøres det ud over hele bunden, men vent med at smøre gryden ind til lige før den skal bruges.

Gryden kan placeres på tre granitsten eller nogle store brændestykker, så den ikke vælter, men skal det være rigtig godt skal der investeres i et stativ med kæde, hvor gryden kan hænges op og afstanden til ilden kan reguleres.

Er du "gør det selv" typen kan du selv lave et "brændekomfur" af et jernrør eller lign. Der kan lånes bøger på biblioteket om emnet.


Se også:

Opskrifter

Se opskrifterne til "Mad over bål"

Gå dertil