Massevis af spændende opskrifter. Find inspiration til aftensmaden eller den store gourmetmiddag.

Søg

Du er her: Opskrifter -> Påsketema -> Påskemad fra hele verden

Svenska  Dansk

Results here...
Menu

Påskemad fra hele verden

Klik her for at går til Påskeopskrifter

 

Efter en lang vinterfaste er folkeslag i hele verden enige om én ting: man trænger til et ordentligt måltid! Maden og tilberedningen er forskellig fra egn til egn, men den festlige stemning og følelsen af fornyelse og forår er fælles. Nogle kulturer har deres store påskemåltid om morgenen, mens andre venter til frokost eller aften med at indtage det traditionsrige måltid. Selve måltidet består typisk af de fødevarer, man historisk set har afstået fra gennem fasteperioden: æg, ost, kød og kaffe. Vi præsenterer her tre særegne kulinariske påsketraditioner fra hele verden sammen med eksempler på opskrifter fra hver af dem. Man kan med fordel globalisere sine påskefestligheder ved at forsøge sig med én eller to af opskrifterne som et indslag i den traditionelle menu.

 

Svensk påskemorgenmad

I Sverige finder mange af de traditionelle påskefestligheder sted i ugen op til Påskesøndag. Men efter en lang uge med lege og aktiviteter er svenskerne klar til et stort morgenmåltid Påskesøndag. Måltidet består især af æg, brød, søde sager og kaffe.

 

Påskekurve i Østeuropa

I Østeuropa har man tradition for at indtage et velsignet påskemåltid påskelørdag. Den slaviske tradition anses for at have rødder i den bibelske historie om de to disciple, der genkendte Jesus efter genopstandelsen. De to disciple mødte den genopstandne Jesus ved middagstid og troede ikke det virkelig var Jesus, de havde foran sig. Først efter Jesus havde velsignet deres måltid og delt det med dem, var de overbevist om miraklet. I Østeuropa udvælges maden til det traditionsrige måltid  omhyggeligt og pakkes derefter i en stor kurv, der siden hen dækkes med et broderet klæde.

 

Påskemiddag i Grækenland

Grækerne bryder deres faste med en stor middag fuld af traditionelle retter. Før den store middag har grækerne travlt i hele påskeugen med masser af processioner og messer. Ved lørdagsmessen knuses farvede æg for at symbolisere Jesus genopstandelse, og denne handling er det symbolske startskud til de festligheder, der finder sted Påskesøndag. Den store påskemiddag starter allerede ved middagstid og strækker sig over hele eftermiddagen og aftenen. Tag ved lære af grækerne og sammensæt et stort festmåltid med forretter, salater, supper, hovedretter og desserter for at fejre påsken! 

 

Til påskeoversigten


Påskebord

Vintergækker

 
   
  Viste du?:

Gækkebreve stammer helt tilbage fra 1600-tallet som såkaldte ?bindebreve?. Gækkebreve, som vi kender dem i vores tid, så dagens lys i 1800-tallet.