Massevis af spændende opskrifter. Find inspiration til aftensmaden eller den store gourmetmiddag.

Søg

Du er her: Opskrifter -> Kaffe Hjørnet -> Alt om kaffe

Svenska  Dansk

Results here...
Menu

Kaffens historie

Kaffe blev først opdaget i det Østlige afrika, i hvad der i dag kaldes Etiopien, det præcise årstal kendes ikke, men mange referer til 900-tallet.


 

Opdagelsen

 

Historien fortæller om en gedehyrde der opdagede kaffebønnernes opkvikkende effekt. Munke hørte om disse fantastiske egenskaber og tørrede bærrene for at kunne bringe dem til fjerntliggende klostre. De opblødte bærrene i vand og spiste frugten og drak vandet for at opnå den opkvikkende effekt når det var tid til bøn.

 

Bærrene transporteredes til Yemen hvor man begyndte at opdyrke kaffe, der senere nåede til Tyrkiet hvor man gav sig til at riste bønnerne over åben ild. Efter ristning knuste man bønnerne og kogte dem i vand og tilberedte dermed en primitiv version af dén drik vi nyder i dag.


 

Udbredelsen

 

I begyndelsen af 1600-tallet. nåede kaffen til Europa via venezianske købmænd og blev erklæret en sand kristen drik af paven selv, trods mange troende katolikker opfattede den som det rene djævelskab. I midten af århundredet indledtes dyrkning på den Ostindiske, hollandske koloni Java og i 1690´erne skød plantager op på nabo-koloniøerne Sumatra, Timor, Bali og Celebes.

 

Kaffehuse spredtes hurtigt i Europa og blev samlingssted for intellektuel udveksling.

 

Hollandske handelsskibe bragte kaffen til kolonien Guyana i den nordlige del af Sydamerika og en fransk søofficer bragte en kaffeplante med sig til Den nye verden og belønnedes med sin første høst på øen Matinique i 1726.

 

50 år senere fandtes der henved 19 millioner kaffetræer på øen og fra de to kaffedyrkende centre Hollandsk Guyana og Matinique spredtes dyrkningen sig overalt på de Vestindiske øer og i Syd- og Mellemamerika.


 

Kaffe i moderne tid

 

Espressokaffe er en noget nyere innovation, der har sin oprindelse i 1822 med den første primitive espressomaskine fabrikeret i Frankrig.

 

Italienske Achilles Gaggia producerede den første "moderne" espressomaskine i 1946, siden er espressokaffe blevet en så integreret del af italiensk hverdag at der i dag er over 200.000 kaffebarer i Italien.

 

I dag er kaffe en gigantisk global industri hvori millioner af mennesker arbejder, i Brasilien alene beskæftiger over 5 millioner menesker sig med høstningen af over 3 milliarder kaffetræer. Kaffeindustrien er i dollarværdi, som global handelsvare betragtet, kun overgået af olie og er med 400 milliarder kopper konsumeret årligt verdens mest populære drik.

 


Se også:

Opskrifter på kaffe

Find de gode opskrifter på mange originale kaffedrikke

Gå dertil

 
   
  Vidste du:

- at danskerne gennemsnitligt drikker 4 kopper kaffe om dagen